Historikk

Vår historie

Fortellerfestivalen ble opprettet av Fortellerhuset i Oslo i 2004. Fra 2005-2013 ble det arrangert på Det Åpne Teater/Dramatikkens hus i samarbeid med produsentgruppen Albatrass DA. I 2013 gjennomgikk festivalen en omorganisering som resulterte i den uavhengige Stiftelsen Fortellerfestivalen. Fra dette tidspunktet har festivalen blitt styrt av et stiftelsesstyre i samarbeid med en daglig ledelse. Stifterne Fortellerhuset er fortsatt representert i årsmøtet sammen med FabelAkt, som tok over denne rollen etter Albatrass ble lagt ned.

I 2014 og 2015 var også Cafeteateret/Nordic Black Theatre en viktig festivalscene. Siden 2016 har festivalen tatt steget inn på diverse nye arenaer som Litteraturhuset, Kulturhuset, Sentralen, Riksscenen, Deichman og Vega Scene, samt ute i Oslos gater og andre rom rundt omkring i byen. I 2020 ble festivalens egen podkast Fortelling Til Folket lansert.

I 2021 begynte arbeidet med å utvide virksomheten til å bli et kompetansesenter og pådriver for muntlig fortelling året rundt. I 2023 ble Fortellersentrum en realitet. Det jobbes gradvis med å etablere flere og flere prosjekter, i tråd med ressurser.

Festivalen er ambisiøs på vegne av fortellerkunsten. Vi forsøker gjennom tilbudene i Fortellersentrum og det årlige festivalprogrammet å presentere sjangerbredde, aktuelle historier i samfunnsdebatten, interessante samarbeid, eksperimenterende prosjekter, og fortellinger fra den rike muntlige tradisjonen. 

Det finnes en historie for alle!

Fra forestillingen Stjæle Sølvender med Mimesis Heidi Dahlsveen, komponist Martin A. Hirsti-Kvam, og musikere fra Det Norske Kammerorkester

Fra forestillingen Stjæle Sølvender med Mimesis Heidi Dahlsveen, komponist Martin A. Hirsti-Kvam, og musikere fra Det Norske Kammerorkester på Riksscenen under Fortellerfestivalen 2019.