The Cassandra Project
Kunstnerisk utvikling for unge fortellere med sosialt engasjement
I løpet av de neste to årene skal Cassandra-prosjektet gi femten unge europeiske fortellere mellom 18 og 29 år mulighet til å utvikle seg som sosialt engasjerte kunstnere gjennom kurs, mentoring og samskaping. Prosjektet er finansiert av Kreativt Europa og drives av Federation for European Storytelling. Deltakere skal lære og utforske kunstneriske strategier for å takle sosiale utfordringer gjennom performativ fortellerkunst, med hjelp fra etablerte fortellere og fortellerorganisasjoner.
Hvem er med?
De norske deltakerne ble rekruttert gjennom en åpen utlysning og muntlig søknad med frist i januar 2024. Av 26 søkere ble disse tre flotte fortellere valgt ut:
Mari Qviller
Jeg heter Mari Qviller, er 23 år og kommer fra Elverum.
For tida jobber jeg freelance som dramatiker og driver småbruk på Hitra.
I 2022 var jeg debutant hos Unge Viken Teater og gjorde ferdig bacheloren min i manus ved NSKI. Siden har jeg brukt mye av tida mi på aktivisme, og jeg bruker kunsten min som aktivistisk arena.
Jeg gleder meg mætti til å lære mer om fortellerkunst og å jobbe i et litt uvant format.
Foto: Julie Hrnčířová
Hanna Asefaw
Jeg heter Hanna, er 28 år gammel og fra Oslo.
I likhet med Mari bruker jeg ofte kunsten som et aktivistisk utløp, primært som skrive- og scenekunstner. Gleder meg masse til å bli bedre kjent med både fortellerkunsten og dere!
Simen Natvig Segerberg
Simen her! 27 år, fra Oslo.
Jeg har hele livet drevet med med kunst. Og aktivisme... Jeg skriver, danser, synger og jobber frilans som skuespiller og teaterskaper.
Jeg er utrolig fascinert av og brennende engasjert i mellommenneskelige møter. Det helt unike som skjer når mennesker er tilstede med hverandre, deler erfaringer, utveksler emosjoner. Jeg gleder meg stort til å møte dere, og til vi skal få lov til å lære om fortellerkunsten sammen.
Partnere
Hva innebærer det?
Prosjektet innebærer å skape en 20 minutters soloforestilling gjennom innsamling av historier fra, og dialog med, grupper med relevante erfaringer. Temaet er opp til deltakerne selv. Forestillingen skal utvikles og vises sammen med andre fortellere.
Alle internasjonale møter, kurs og labos gjennomføres på engelsk. Fortellingene kan være på alle språk. Prosjektet skal også utforske hvordan fortellinger på ulike språk kan bli gjort tilgjengelig og attraktivt for et internasjonalt publikum.
Deltakerne skal få mentoring underveis og kommer til å dokumentere sin egen kreativ prosess og utvikling gjennom tekst, film, lyd og bilde mm.
Parallelt med den kreative prosessen skal festivalarrangørene utveksle erfaringer og stryke sin kompetanse som internasjonale arrangører og produsenter av sosialt engasjert fortellerkunst. På slutten av prosjektet blir det produsert og distribuert en ressurs som dokumenterer metodikk og læring fra prosjektet.
Tidslinje
7. mars 2024 Kick-off møte, digitalt
17.-20. april 2024 Fire dagers kurs, inkludert masterclasser med internasjonalt anerkjente fortellere, under den internasjonale fortellerfestivalen i Alden Biesen (BE).
Mai-oktober 2024 Innsamling og utvikling av fortellinger i dialog med en relevant gruppe, og produksjon av en egen fortellerforestilling, med mentoring og støtte fra Fortellersentrum og forteller og kunstnerisk leder Lina Teir. 3 lokale prøvevisninger.
1.-5. november 2024 Internasjonal performance laboratorium og visning under fortellerfestivalen i Amsterdam (NL)
3.-6. april 2025 Visninger på Fortellerfestivalen, Oslo (NO)
Juni 2025 Showcase på Federation for European Storytelling konferanse, Roma (IT)