FF: 2021
Digital festival 2021
Festivalen 2021 ble sendt direkte fra Riksscenen og Det Andre Teatret 19.-21. mars. Grunnet koronapandemien var det ikke mulig å ha publikum tilstede, men alle forestillingene ble livestrømmet gratis på www.fortellerfestivalen.no. Programmet inkluderte spesiallaget film, debatt, masterclass, samtidsmusikk, joik og dans. Det var fortellinger om foreldre, forfedre og formødre. Myter og oppgjør fra riktig gamle dager, fra nær historie og fra nåtida ble gjennomlyst og satt i relieff. Vi viste live ettersnakk fra scenen og på weblink fra Berlin, og et knippe fortellinger der humor og alvor avløste hverandre tett.
Kjetil Solberg Stavenes fortalte fra en båt, Christine Vik Brattvold ga oss fortelling og samtidsdsans og Gunn Inger Aareskjold fortalte med glimt i øyet om hvordan å være en flink pasient. Et fokus for FF: 2021 var flerspråklig fortelling, med tysk-norske Ragnhild A. Mørch som internasjonal gjest. Festivalen presenterte en spesialprodusert innspilling av hennes forestilling Til Bunns, som fletter barnlige minner sammen med familiehistorie - et puslespill av fortellinger som strekker seg over tre generasjoner. I masterclassen fikk vi innsyn i noe av hennes metode, demonstrert med hjelp av to Oslobaserte fortellere.
Satsningen på musikk og fortelling fortsatte med to svært forskjellige forestillinger - barneforestillingen Usynlige Grenser fra Øyteatret - basert på samiske eventyr og musikk - og Vår fra fortellerkunstner Mimesis Heidi Dahlsveen og musiker og komponist Kristin Bolstad - en forestilling som forener en fornaldersaga med det selvbiografiske, og muntlig fortellerkunst med elektroakustisk musikk.
Flere av forestillingene var programmert via åpen utlysning for å gi rom for nye stemmer, annerledes uttrykk og impulser fra andre fagfelt samt vise bredden av muntlig fortellerkunst i Norge. Partner Det Andre Teatret ga oss Treig, en personlig soloforestilling fra Mari Thingelstad. Gjennom det performative foredraget Scenisk Rapport fra Fortellerlab Oslo fikk vi et innblikk i 10 år med utviklingsarbeid i scenisk fortellerkunst. Fagsamtalen tok opp temaet kvalitet i muntlig fortellerkunst for barn og unge, og det hele ble anmeldt av Helge Heikkilä fra Teaterungdom.no, både skriftlig og i samtale med festivalens kunstneriske leder.
Klikk på bildene under for mer informasjon om hver enkel forestilling.