Tilbake til alle arrangementer

Fortellerfestivalens fagdag

  • Dramatikkens hus 34 Tøyenbekken Oslo, Oslo, 0188 Norway (kart)

Fortellerfestivalens fagdag

Tema for i år er sosialt engasjert fortellerkunst. Vi utvikler dette sammen gjennom faglige samtaler, forestillinger og kreativt samarbeid i et levende fellesskap med nye og gamle fortellervenner. Fagdagen er for fortellere, pedagoger, produsenter og andre scenekunstnere som ønsker faglig utvikling innen muntlig fortellerkunst.

Fortellersentrum inviterer alle som er interessert i faglig utvikling innenfor muntlig fortellerkunst til fagdag på Dramatikkens hus.

Gjennom faglige samtaler, fortellerforestilling med unge, sosialt engasjerte fortellerkunstnere og kreative aktiviteter undersøker vi aktuelle problemstillinger og utviklingsmuligheter for fortellerkunsten. Gjennom dagen får du også mulighet til å møte andre som deler engasjementet for muntlig fortellerkunst, komme i kontakt med din egen gnist og kunne dele den med andre.

Programmet inkluderer blant annet:

  • Samtale om kunst og sosialt engasjement med Raffi Fegali (LIB/NL) (på engelsk)

  • Workshop ledet av Raffi Fegali

  • Samtale om FEST-prosjektet Cassandra

  • Forestillingen Through The Cycle of Silence 

    • med Simen Segervik (NOR), Winter De Cock (BEL), Geoffrey van der Ven (NL)

  • Nettverkstreff og mingling

Billetten inkluderer lunsj. Les mer om programmet og bidragsyterne under.

Ønsker du å kjøpe dagspass til hele fredag på festivalen, også kveld? Da kan du kjøpe en trippelbillett som inkluderer lunsj, middag og hele tre arrangementer til kvelden! Det kjøper du her:


Intro Lina, Hanne og Borghild

Fagdagen 2025 ledes av Hanne Bergliot Oftedal, Lina Teir og Borghild Otelie Aasebøstøl. Vi starter og avslutter dagen med å finne hverandre, leke frem en felles tone og møtes i rytme og bevegelse. I tillegg vil de tre lede oss alle gjennom dagens program. 

Noe av programmet vil foregå på engelsk med oppsummeringer på norsk.

Hanne Bergliot Oftedal er  musiker, musikkterapeut og forteller. Hun har  arbeidet som musikkterapeut, leder og veileder i barnehage, grunnskole og kulturskole og vært lærer og leder på musikkterapistudiet i Sandane. De siste 20 årene har hun vært frilans forteller, kursholder, veileder og produsent. Hun har sin base i Gloppen i Nordfjord, Vestland - og brenner særlig for alt det kan gi å møtes i felles opplevelser med stemme og rytme, og å gjøre eventyr, sanger, rim, regler og fortellinger fra Vestlandet kjent. Hun har vært i styret og kunstnerisk råd i Fortellersentrum – Fortellerfestivalen siden 2019.

Lina Teir er kunstner og pedagog som arbeider med fortellerkunst, musikk og scenekunst - ofte med fokus på sosial og relasjonell kunst. Hun inspireres av å arbeide sammen med mennesker fra forskjellige kulturer og samfunnslag, er basert i Nice, Frankrike og virksom både i Norden og resten av Europa. Lina arbeider også som kreativ mentor, blant annet i Cassandra-prosjektet (FEST) som fokuserer på sosialt engasjert fortellerkunst og har fungert som inspirasjon til  årets festival og fagdag.

Borghild Otelie Aasebøstøl er forteller, høgskulelektor i teater og litt landeveisrøver. Hun arbeider med små og store prosjekter i det ganske land og er for tiden aktuell som forteller i forestillinga “Rorbua” som turnerer både i nord og sør. For Borghild står nordnorsk fortellertradisjon i høgsetet - og hun har gjennom en årrekke arbeidet med formidling av kvenske, samiske og nordnorske fortellinger for de eldste i barnehagen og de yngste i skolen. For tiden utvikler hun soloforestillingen «Hvordan bygge en borg», en dokumentarisk fortellerforestilling om det å være pårørende som barn til søsken med psykisk sykdom. Aasebøstøl underviser i fortellerteater ved Høgskulen i Volda.


Samtale: kunst og sosialt engasjement med Raffi Fegali

English below.

Lina Teir og Raffi Feghali møtes i en samtale om kunst, fredsbygging og sosial endring. Raffi Feghali deler sine erfaringer fra arbeidet med historiefortelling og andre kunstformer i prosjekter som tar for seg sosiale utfordringer.

Lina Teir and Raffi Feghali are meeting in a conversation about art, peacebuilding and social change. Raffi Feghali is sharing his experiences from working with storytelling and other art forms in projects that address social challenges.


Workshop: Stories From The World med Raffi Fegali

English below.

Raffi Feghali inviterer oss til en kort workshop hvor vi lar globale fortellinger og bilder inspirere lokale og personlige historier. Utgangspunktet er historier som omgir oss alle daglig: nyhetene. Vi åpner et vindu mot verden og inviterer historiene fra verden inn, og lar oss selv komme i kontakt med dem.

Raffi Feghali is inviting us to a short workshop where we let global narratives and images inspire local and personal stories. The starting point is stories that surround us all daily: the news. We open a window to the world, inviting stories from around the world in, and allowing ourselves to connect with them.

Raffi Feghali er en teaterskaper, fredsbygger, kursholder og veileder basert mellom Amsterdam og Beirut, og jobber i Europa, USA og Midtøsten.

Han kombinerer improvisasjonsteater og historiefortelling, forankret i "hakawati"-tradisjonen, for å inspirere hans kreative arbeid. Som fredsbygger bruker Raffi kunst og teater, inkludert Theatre of the Oppressed og Playback Theatre, for å legge til rette for konflikttransformasjon og samfunnsdialoger.

Han trener og coacher artister, fredsbyggere og bedrifter innen teaterferdigheter, konfliktanalyse og relasjonelle ferdigheter, og har holdt forelesninger ved universiteter som UC Irvine og NYU Abu Dhabi. Raffi samarbeider også med Perform om bedriftsopplæring.

Raffi Feghali is a theater maker, peacebuilding consultant, and trainer based between Amsterdam and Beirut, working in Europe, the USA, and the Middle East.

He combines improvisational theater and storytelling, rooted in the “hakawati” tradition, to inspire his creative work. As a peacebuilder, Raffi uses arts and theater, including Theatre of the Oppressed and Playback Theater, to facilitate conflict transformation and community dialogues.

He trains and coaches performers, peacebuilders, and businesses in theater skills, conflict analysis, and relational skills, and has lectured at universities such as UC Irvine and NYU Abu Dhabi. Raffi also collaborates with Perform on corporate training.

Raffis forestilling Anatomy of a Home spilles fredag 4.april 20:30-21:15 på Nordic Black Theatre - Caféteateret. Lenke til arrangementet og hjemmesiden hans finner du her:


Om Cassandra - et utviklingsprosjekt om sosialt engasjert fortellerkunst

Cassandra-prosjektet er et samarbeid mellom Fortellersentrum – Fortellerfestivalen, flere europeiske land og FEST (Federation for European Storytelling), og er støttet som et EU-prosjekt. Målet er å bygge kapasitet for unge fortellere (18–30 år) som «sosialt engasjerte utøvere». Hvordan kan en forteller formidle personlige budskap og håndtere samfunnsutfordringer gjennom performative og kunstneriske strategier? Prosjektet ønsker også å styrke fortelleres og fortellerorganisasjoners evne til å arbeide internasjonalt, nå ut til nye publikumsgrupper og fylle rollen som plattform for kunst som fremmer sosialt gode. Under Fortellerfestivalen får vi ta del av fortellerkunst skapt og fremført av de norske deltakerne og av to kunstnere vi har etablert samarbeid med gjennom prosjektet. 

Mentoren for Cassandra-prosjektet i Norge er Lina Teir, som har fulgt de norske deltakerne tett gjennom de siste to årene. Hennes veiledning har vært en viktig del av å utvikle fortellernes kunstneriske og samfunnsengasjerte praksis. Simen Segervik er en av tre norske deltakere i prosjektet. Sammen med Borghild Aasebøstøl reflekterer de over prosessen de har vært gjennom i prosjektet og hvordan fortelling kan brukes til å møte både personlige og samfunnsmessige utfordringer.


Forestilling og etterarbeid: Through the Cycle of Silence - et Cassandra-prosjekt

Forestillingen samler tre fortellere fra Belgia, Nederland og Norge som deler personlige, men universelle historier om skam, blikk og seksualitet. To av forestillingene er på engelsk. De utforsker hva det vil si å være seg selv og å være i kontakt med disse aspektene ved egen identitet. Etter forestillingene inviteres publikum til å komme i kontakt med sider ved seg selv som de har skjult for lenge.

Winter De Cock, Født i 2002, ble fascinert av historiefortelling etter videregående skole, hvor hun lærte om historier som Ovids metamorfoser. Hun utforsker både skjønnheten og patriarkalske hierarkier i gamle historier, og omformer dem ved å knytte dem til moderne historier med kvinnelige hovedpersoner. Hun bruker ulike medier som teater, podcast og fortelling for å gi nytt liv til disse historiene, og inviterer publikum til å lytte til historiens sjel.

Simen Tobias (Norge) ønsker å knytte mennesker sammen og stille vanskelige spørsmål som får oss til å reflektere. Som skuespiller, lærer og fasilitator har han sett kraften i fysisk nærvær og dyp menneskelig kontakt. Hans mål er å være til stede med andre og la kollektivt nærvær forandre oss.

Geoffrey van der Ven er en nederlandsk-nigeriansk spoken word-kunstner og teatermaker som forteller historier som ofte har vært usynlige, som i sitt første soloverk "Het is niet Nieuw", som belyser Afrikas queerte historie. Han har vunnet flere priser, inkludert "Poet of the Year", og har fremført på store arenaer som Eurovision Song Contest og Amsterdam Fringe Festival.


 Felles avslutning

Vi avslutter dagen med utveksling av refleksjoner og erfaringer fra forestillingen og dagen, og Hanne, Lina og Borghild tar oss alle med i felles aktivitet.


Forrige
Forrige
3. april

Festivalåpning

Neste
Neste
4. april

Korte år, lange dager