Størst av Alt er Håpet
SLAM!poesi om håpets kraft, og poetiske kraftanstrengelser fra Nordic Black Xpress
Det bankende hjertet - en urkraft for overlevelse.
Vi har vært så heldige å få Hannah Wozene Kvam til å være gjestekurator for oss til årets festival, som har temaet «Øyeblikkets Røtter». Resultatet er forestillingen Størst av Alt er Håpet. Hannah er selv en av røttene til genren SLAM!poesi i Norge, og her har hun med seg fire stemmer som tar tak i øyeblikket, nærmere bestemt håpet om å komme helskinnet ut av koronakrise, krig og dyrtid.
Dette kobler vi med en øyeblikksvisning av teaterskolen Nordic Black Xpress sin workshop med den italienske fortelleren Paola Balbi. De har blant annet jobbet med kontroll og frislipp av sterke emosjoner i fremførelsen av myter og tekster fra felleseuropeiske røtter, altså klassikere.
Det blir også tid til en hilsen fra avtroppende og påtroppende kunstnerisk leder, og å få en smak av lørdagens og søndagens program.
I SLAM!-forestillingen Størst av Alt er Håpet vil du møte en gjeng som utforsker hvordan vi ser på de siste års hendelser. Det har vært mye som har fulgt i kjølvannet av pandemien. Først ble vi avstengt. Så ble vi innestengt. Så ble vi vaksinert én, to og tre ganger. Da vi kom ut av pandemitåka var verden annerledes. Krig i våre nærområder, økte priser på det vi alle er avhengige av, og vannmangel. Plutselig ble vi i Norge ett med resten av verden. Og hva gjør vi da? Jo, vi håper. På noe. På noen. Et blikk. En klem. En hjelpende hånd. Noen som ser. Som lytter. Som kan ta oss ut av tankespinn og nedadgående spiraler. Kanskje vi ender opp med å le oss nesten i hjel av all galskapen vi omgir oss med?
Støttet av Kulturrådets gjesteoppholdsstøtte for arenaer, arrangører og festivaler
Sebastian Sjem
Sebastian er en Oslo-basert slam-poet, rapper og grafisk designer. Han ble i 2021 Oslo-mester i slam og gikk ut med sølv i NM i 2022. Med over ti års erfaring med både rap og teater på scenen baserer han tekstene sine på gode ordspill og svært visuell tematikk. Ta det som du vil.
Hanna Asefaw
Hanna Asefaw (hun/henne) er aktivist, samfunnsgeograf og skrive-/scenekunstner som arbeider med formidling av historier om identitet, frigjøring og minnene som sitter fast i oss. Med interseksjonelle og tverrkunstneriske perspektiv som sitt naturlige utgangspunkt, skildrer hun sammenhengen mellom det nære og det svære.
Vjolla Emiri
Vjolla Emiri (de/dem) (f. 1992) er en kosovo-albansk musikkprodusent og multi-instrumentalist som fokuserer på improvisasjonsmusikk i poesi og komposisjon for scenekunst og teater. Temaer som tas opp i samarbeidet deres med andre kunstnere sentrerer avkolonialisering, kjønn og seksualitet og rasisme. Gjennom solo prosjektene «Sincerely, Human» og «Live looping» belyser Vjolla ulike politiske bevegelser, både globalt og nasjonalt for å knytte sammen og bygge solidaritet på tvers av bevegelser.
Martine Johansen
Martine Johansen er forfatter, kursholder og en aktiv SLAM!poet som ofte er å se fremføre ved en rekke kulturarrangementer - som slippfester, konserter, festivaler, debatter og vernissasjer. Hun skaper bestillingsverk for alt fra offentlige institusjoner til private bedrifter. Hun har utgitt tre romaner, samt den første boka om slampoesi i Skandinavia "Den Store SLAM!boka", sammen med kollega Guro Sibeko. Og hun avholder SLAM!- og skrivekurs for barn, ungdom og voksne både lokalt og internasjonalt. Den siste torsdagen i måneden er Martine å finne på det faste arrangementet "SLAM! på Uhørt", der hun er MC (Master of Ceremonies) og bookingansvarlig.
Hannah Wozene Kvam
Hannah Wozene Kvam har i 25 år deltatt og bidratt på kulturfeltet i Norge. På, bak og foran scenen. Som artist, som skuespiller, som formidler og som slam-poet. Hun var med å starte Queendom i 1999 som ble 15 år med show, turneer og samfunnsengasjement. Nå jobber hun i Viken fylkeskommune med mangfold og mangfoldledelse.
Bildene fra venstre: Sebastian Sjem. Hanna Asefaw, foto: Tale Hendnes. Vjolla Emiri, foto: Helin Sado. Martine Johansen: Glenruben Engen. Hannah Wozene Kvam, foto: Bjørn Molstad.
Nordic Black Xpress er Nordic Black Theatres egen teaterskole og teaterutviklingsprosjekt. I denne ukeslange workshopen har elevene arbeidet med utfordrende materiale hentet fra myter samt klassisk teater og fortelling. Med sin italienske mester har de undersøkt kontroll og frislipp av sterke følelser, og forskjellene mellom muntlig fortelling, gresk kor og klassisk monolog.
NBX kull 2022/2024 er (øverst fra venstre):
Tobias Halle Furunes, Mieri Joak, Farqaleet Iqbal, Franklin Mukadi, Jawad Aziz, Yara Emilie Bjaarstad Medina, Anna Trindade Eriksen, Hanna Oude Kidula, Cesilie Geanina Jørgensen, Mahdi Bilal Abusalah, Khadeeja Ahmed.
Workshopen er støttet av Bergesenstiftelsen og Det italienske kulturinstitutt.