Vǫluspá Pandvani

Eddadiktet Vǫluspá på norrønt og i indisk Pandvani-sangstil
Kersti Ståbi / Mikael Öberg / Leif Ottosson

Sangeren og fortelleren Kersti Ståbi har laget et en serie fortellerkonserter der Eddadiktet Vǫluspá fremføres på originalspråket norrønt, samtidig inspirert av helt andre episke sangtradisjoner. Her møter diktet den indiske Pandvani-sangtradisjonen, og volven bærer frem sine mektige bilder og visjoner i en musikalsk drakt akkompagnert av et band og en ragi.

Kersti selv sier: “Det finns ingen obruten tradition att berätta de här nordiska myterna, och jag vände mig till levande episka sångtraditioner världen över för att hitta former för framförande. Det ledde till en serie konserter av Völvans spådom på originalspråk, fornnordiska alltså, inspirerade av Manastraditionen från Kirgizistan, Pansori från Korea och Pandvani från Indien.” Under Fortellerfestivalen 2018 kan du høre alle de tre versjonene.

 

Kersti Ståbi – sang, fortelling, Mikael Öberg – ragi, slagverk, Leif Ottosson – trekkspill

Kersti Ståbi er svensk folkesangar og forteller. Hun har vært Prima Donna i Cirque Du Soleils Tokyo-show Zed, vært med og bygget opp det svenske fortellerkompaniet Fabula Storytelling, samarbeidet med institusjoner som Norrlandsoperan og Gävle Symfoniorkester, og leder hver midtsommer i dansen rundt midsommarstången i Umeå. Her i Norge har hun blant annet sunget for samtlige barn i Hordaland sammen med hardingfelespiller Knut Hamre og pianisten Anne Nitter Sandvik.

Mikael Öberg er forteller. Forrige gang han besøkte Fortellerfestivalen var det med forestillingen Inanna «avant garde storytelling with deep bass sonics and stunning visuals». Han er medlem i Pandvani 108, et engelsk ensemble som undersøker mulighetene med Pandvani-stilen. Han arbeider med Teater Slava, som har vilt fysisk teater som signum. Han har tilbragt tre år i ett hønsehus der han leste bøker om mytologi, han har nettopp kommet tilbake fra en to måneder lang reise til Indias største Ramayana-festival og han kan fortelle Kalevala.

Leif Ottosson er trekkspiller som spiller folkemusikk og hører på hardrock. Det gjør mange trekkspillere i Sverige. Han spiller i duo med den britiske fiolinisten Bridget Marsden, og sist de var i Oslo var det på Riksscenen sammen med den engelske fortelleren Dominic Kelly i «The Devil’s Purse». Han er med i folkemusikkbandet Massivet, og har vært med i sangeren Susanne Rosenbergs store prosjekt Getens Horn. Han har fått både Hagströmsstipendiet og Andrew Walterstipendiet, og er lærer på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Vǫluspá Pandvani

Fredag 13. april kl. 20.30

Spilles på Riksscenen.