Vǫluspá Pansori

Hør Volvens spådom på originalspråk, i koreansk tapning!
KERSTI STÅBI / GÖRAN HEMBERG

Verden rundt fortelles store epos i levende tradisjoner, men våre nordiske myter har nådd nåtiden via skriftspråket. Den poetiske Edda er en av våre viktigeste kilder til de nordiske mytene. Kersti Ståbi har gjort en serie konserter der Eddadiktet Voluspá fremføres på originalspråk, inspirert av ulike episke sangtradisjoner.

Pansori er en mangehundreårig episk sangtradisjon fra Korea, der en enslig sanger akkompagneres av en slagverker, som ikke bare er slagverker, men også publikums representant på scenen, en ”førstelytter”. Pansori leder tankene til folkelig opera, og er kjent for sina umelodiøse partier og merkelige stemmeklanger.

Vǫluspá Pansori beveger seg i grenselandet mellom tale og sang, melodiene er plukket rett ut av svensk og norsk talemelodi mens klanger og rytmer kommer ut av norrønt og fornyrdislaget – diktets versemål. Velkommen inn i den oldnordiske diktekunstens lydverden.

 

Kersti Ståbi – sang og forteller

Göran Hemberg – Førstelytter

Kersti Ståbi er svensk folkesanger og forteller. Hun har vært Prima Donna i Cirque Du Soleils Tokyo-show Zed, vært med og bygget opp det svenske fortellerkompaniet Fabula Storytelling, samarbeidet med institusjoner som Norrlandsoperan og Gävle Symfoniorkester, og leder hver midtsommer dansen rundt midsommarstången i Umeå. Her i Norge har hun blant annet sunget for samtlige barn i Hordaland sammen med hardingfelespiller Knut Hamre og pianisten Anne Nitter Sandvik.

Göran Hemberg er forteller og praktisk filosof. Han var med og dro i gang den svenske fortellerbevegelsen og ble i 2014 belønnet med Sveriges eneste fortellerpris, Mickelpriset. Nå arbeider han med en forestilling der Beethovens pianosonate Pathétique gir musikalsk form til et par historier av Selma Lagerlöf. Göran inngår i fortellerkompaniet Fabula Storytelling der han blant annet coacher nye fortellere til Storydox – Sant på scen, som holdes på Stockholms Stadsteater og siden i Sveriges Radio.

Vǫluspá Pansori

Lørdag 14. april kl. 15.30

Spilles i P1 på Sentralen.