Valgt det…

 Noen er lokket, lurt og solgt på menneskemarkedet – og noen har valgt det selv…
Beathe Frostad / Astrid Elise Sæterøy

… eller har de det? Kan en forelskelse og salg av sex bli veien til et bedre liv? Ifølge FN er menneskehandel verdens nest største illegale økonomi, kun slått av våpenhandel. Kvinner og barn er mest utsatt i et marked styrt av tilbud og etterspørsel. Og det drives menneskehandel i Norge i dag! Valgt det… er en gripende forestilling om mennesker av kjøtt og blod – med håp og drømmer. Personlige historier veves sammen med harde fakta til en forestilling som skaper debatt samtidig som den gir ofrene for menneskehandel et ansikt.

Beathe Frostad og Astrid Elise Sæterøy har jobbet ut fra spørsmålet: «Hva er et fritt valg?» De har lest rapporter, intervjuer, rettsprotokoller, snakket med politiet, krisesentra, hjelpeapparatet, advokater, journalister og ofre. Menneskehandel skjer over hele landet og henger sammen med fattigdom, krig og lengsler etter mulighet for et bedre liv. Noen «vet» hva de går til, men var ikke forberedt på hva det innebar – «gjeld» til bakmenn, trusler og brutale maktovergrep. Andre blir lokket, lurt og solgt.

 

«Vi har sett en rå og brutal verden vi trodde bare eksisterte på film. Vi har fått fortellinger fra virkeligheten som overgår enhver fiksjon!», sier fortellerne. De vil tegne opp noen av årsakene, systemene og sammenhengene som gjør menneskehandelen mulig.  Og de spør: Har vi alle egentlig et valg?

 

Menneskehandel er vår tid slaveri. FN har de siste årene antatt at det til enhver tid er 29 millioner mennesker som er fanget i moderne slaveri. Ifølge forskningsrapporten 2016 Global Slavery Index, utarbeidet av stiftelsen Walk Free Foundation, kan det i dag være så mange som opp mot 45 millioner mennesker som er ofre for menneskehandel. Mange av dem er kvinner i prostitusjon. Stadig flere er barn. For å overleve har de måttet finne seg i vold, trusler, og… i å bli solgt.

 

Forestillingen er laget på initiativ fra Soroptimist International Norgesunionen og med støtte fra Justis- og Beredskapsdepartementet. Den er utviklet i samarbeid med regissør Aslak Moe, og dramaturg Marianne Sævig.

Valgt det... er den viktigste forestillingen jeg har gjort noen sinne. – Beathe Frostad

Beathe Frostad er blant de profesjonelle fortellerteaterskuespillerne i Norge med lengst erfaring i å fortelle for voksne, ungdom og barn. Hun har gjestet festivaler i inn- og utland, og har turnert fra Aust-Agder i sør til Finnmark i nord med flere forestillinger, blant annet for Den Kulturelle Skolesekken. Beathe var også aktuell i forestillingen Hva skriver de hjem om? – en forestilling om menneskehandel, som først og fremst tok for seg tekstilindustrien og det moderne forbrukersamfunnets rolle i dette.

Astrid Elise Sæterøy er frilansskuespiller. Hun har vært med på festivaler i inn og utland, og har turnert med friteatergruppene De onde halvsøstrene, Grimsborken, Teater Joker og Gorgon Produksjoner. Astrid Elise har også vært med på flere produksjoner for Den Kulturelle Skolesekken, blant andre Skreddersydd Prøysen, Djeveltanna og figurteaterforestillingen Sterk gutt, soloforestillingen En grimm halvtime og maskeforestillingen Den sorte høna.

Valgt det…

Søndag 26. mars kl. 18.00

Spilles i Gymsalen på Sentralen.