Skygger av tvil

Hva tror du på når du står vaklende på kanten av avgrunnen? Hva tviler du på?
Marius Kolbenstvedt / Marte Magnusdotter Solem / Barbro Rønning / Maria Lloyd / Aina Marie Svendsen/ Tormod Fuglestad / Are Larsen / Ole Robert Sunde

Den individuelle troen er i stor grad tabubelagt i den offentlige samtalen.

I Skygger av tvil utforsker 7 fortellere vitenskapelige tekster og sine egne personlige erfaringer med øyeblikkene da deres grunnleggende religiøse, eksistensielle, ideologiske eller etiske fundament ble utfordret.

 

Hvordan opplever vi tvilen? Hva kan vi holde oss fast i når alt flyter ut?

 

I arbeidsprosessen frem til forestilling har gruppa involvert en filosof, forfatter, teolog og en nevropsykolog om blant annet tvilen på Gud, tillit, sosialisme og solidaritet, og kunst.

 

Få også med deg Marius Kolbenstvedt i Som om historien min ikke fantes – instruktørens prolog til forestillingen, basert på Vigdis Hjorts bok Arv og miljø.

Vän! I förödelsens stund...

Vän! I förödelsens stund, när ditt inre av mörker betäckes,
när i ett avgrundsdjup minne och aning förgå,
tanken famlar försagd bland skugggestalter och irrbloss,
hjärtat ej sucka kan, ögat ej gråta förmår;
när från din nattomtöcknade själ eldvingarne falla,
och du till intet, med skräck, känner dig sjunka på nytt,
säg, vem räddar dig då? - Vem är den vänliga ängel,
som åt ditt inre ger ordning och skönhet igen,
bygger på nytt din störtade värld, uppreser det fallna
altaret, tändande där flamman med prästerlig hand? -
Endast det mäktiga väsen, som först ur den eviga natten
kysste serafen till liv, solarna väckte till dans.
Endast det heliga Ord, som ropte åt världarna: ``Bliven!`` -
och i vars levande kraft världarne röras ännu.
Därföre gläds, o vän, och sjung i bedrövelsens mörker:
Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud. – Erik Johan Stagnelius

Marius Kolbenstvedt er regissør, manusutvikler, produsent, musiker og skuespiller, utdannet ved Nordisk Teaterskole i Århus og Universitetet i Oslo. Han var med å starte kompaniet De Utvalgte i 1993 og jobbet der til 2004. Marius hatt regi og dramaturgi på en rekke forestillinger på Black Box Teater, som MOTOR og Evilution? med Fakta Morgana, The Street Scene og Over evne III med Pia Maria Roll. Videre har han hatt både regi og dramaturgi på Den som hører får se med Eirik Raude, Boya Bøckman og Oslo Filharmoniske Orkester, i tillegg til å jobbe i flere produksjoner med Blendwerk. Sammen med Nina Ossavy var han kunstnerisk leder av Fabula Rasa, frem til de opprettet Ossavy & Kolbenstvedt i 2012.

Marte Magnusdotter Solem er utdannet ved Statens teaterhøgskole. Av nyere teaterroller kan nevnes bl.a. Van Helsing i Dracula ved Brageteatret; Frøken Julie i Frøken Julie ved Hålogaland teater og Nora i Et Dukkehjem ved Teater Ibsen. Marte har også medvirket i film og TV, blant annet i filmene Fra balkongen, Mot naturen og Fjellet. I 2012 ble hun nominert til Amanda og mottok Kanonprisen for beste kvinnelige hovedrolle for rollen Nora i Fjellet. For øvrig har Solem jobbet med egne prosjekter, blant annet utviklingen av sitt eget stykke Det eneste de har til felles er meg, regi på stykket Det er sikkert og visst på Torshovteatret, og utvikling av teaterkurs for jenter i asylmottak.

Barbro Rønning er teaterforsker, dramaturg og sceneinstruktør med spesialisering innenfor teater og performanceproduksjon, kunstbaserte forskningsmetoder, dramaturgisk analyse og skuespillermetode. Hennes forskningsprofil er praksisbasert og utviklet i tilknytning til kunstneriske og kunstpedagogiske prosjekter hun har gjennomført. I de senere årene har Barbro hatt et fokus på minnearbeid, stedets betydning og intermediale strategier innenfor det anvendte teatret. Hun har også jobbet med utvikling av ulike former for performance og tema knyttet til forståelse av flyt, ledelse av kreative prosesser og kroppslig nærvær.

 

www.ntnu.no/ansatte/barbro.ronning

Maria Lloyd er utdannet ved École internationale de théâtre Jacques Lecoq i Paris. Hun har siden dette arbeidet med dansefilmer og visuelt teater. Hun begynte sin karriere som utøver, spesialisert i poetiske karakterskildringer for film og scene, og gikk deretter over til å regissere filmer. Erfaringene hennes med å jobbe i dybden med grupper av kunstnere har bidratt til hennes særegne filmspråk, der hun lar kunstformer møtes og utfordre hverandre. De siste tretten årene har hun bodd i England, og filmene hennes er blitt bestilt og distribuert av South East Dance Agency i Storbritannia og Euroarts i Berlin. Arbeidet hennes har vært finansiert av det engelske kulturrådet, og hun har vunnet IMZ prisen in Monaco for beste koreografi på film. Marias kortfilmer har blitt vist på europeiske tv-kanaler og ved mange internasjonale festivaler. For tiden er Maria i ferd med å avslutte regiarbeidet på det polsk-britisk-norske dansefilmprosjektet Salt, produsert av Medieoperatørene as.
Maria jobber nå som frilans regissør i Oslo, og av aktuelle prosjekter kan nevnes en dokumentar om en blind dame som danser, og tv-serien Inside my head.

 

Hjemmeside: www.marialloyd.org

Aina Marie Svendsen tok Muntlig Fortelling ved Høgskolen i Oslo og Akershus i 2010. Hun er også utdannet prest.

Tormod Fuglestad har jobbet med formidling på mange måter, både som lærer, journalist og skribent, og de siste årene som forteller. Dessuten har han jobbet med scenografi og estetikk på film og tv. Han tar utgangspunkt i historier fra eget eller andres liv, gjerne blandet med myter eller fiksjon, og han er opptatt av hva som definerer oss som mennesker og hvordan vi skal bli kjent alle sidene av oss selv.

Are Larsen er skuespiller og utdannet idretts-, drama- barnehage- og almenlærer, i tillegg til at han har gått den treårige skuespillerskolen i Århus. Are har jobbet som skuespiller i ti år, hovedsakelig i gruppen De Utvalgte. Han har også jobbet i psykiatri, barnevern og barnehage, i tillegg til at har spilt tjuefem A-landskamper i basketball.

Ole Robert Sunde debuterte i 1982 med diktsamlingen Hakk i hæl, fulgt av diktsamlingen Fra dette punktet trekker jeg en omkrets (1983). Siden har han fortsatt innen en rekke forskjellige genre som dikt, essays, prosatekster og romaner, og etablert seg som en sterkt konvensjonskritisk forfatter. Sunde er i dag en av de betydeligste og mest originale stemmene i norsk samtidslitteratur. Han er blitt tildelt både Aschehougprisen og Gyldendalprisen for sitt forfatterskap, og i 2012 ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen Krigen var min families historie.

Skygger av tvil

Lørdag 25. mars kl. 19.30

Spilles i Gymsalen på Sentralen.