Arv og miljø som fortellerteater

Vinneren av Bokfortellerkonkurransen

Marius Kolbenstvedt har laget en fortelling basert på boka Arv og miljø av Vigdis Hjort

Som om historien min ikke fantes 

Basert på Vigdis Hjorts roman Arv og miljø

Fortellerfestivalen utlyste i 2016 i samarbeid med Foreningen !les en konkurranse om å utvikle en muntlig fortellerforestilling inspirert av bøkene nominert til årets Ungdommens kritikerpris.

Vinneren ble scenekunstneren Marius Kolbenstvedt med fortellingen Som om historien min ikke fantes, basert på Vigdis Hjorths bok Arv og miljø.

 

Kolbenstvedt løfter frem fortellingen om å finne kraften som skal til for å reise seg etter et vedvarende fall og transformeres fra offer til frontkjemper i eget liv. En sterk, smertefull og gripende fortelling!

 

Vigdis Hjorth balanserer i Arv og miljø det rasende og det reflekterende, det voldsomme og det vakre. Den individuelle tragedien speiles i globale tragedier. Den langsomme og smertefulle subjektive gjenreisningen virvles inn i en organisk litterær malstrøm og belyses av Ibsen, Ditlevsen, Vinterberg og Kirkegaard. Av Freud og Jung. Av Abramovic, Barthes og balkankrigene.

Jeg lurte på om familien trodde jeg skulle være en del av dette nå innevarslede nye livet etter fars død, om de virkelig trodde alt kunne begynne på nytt som om historien ikke fantes, som om historien kunne avskaffes, viskes ut, til tross for at alle krigene i verden viste at historien ikke kan neglisjeres, feies under teppet, og at om man ønsker å redusere historiens ødeleggende betydning for framtiden, må alles versjon av historien legges på bordet og anerkjennes.
Jeg kjente jo språket hennes, det etterlot meg som regel trist og ute av meg. Hun ville vel, men det hun ville var ikke vel for meg. Hun var i god tro, jeg trodde ikke annet, hadde sikkert de beste hensikter, ville forsoning og samarbeid, men det finnes motsetninger som ikke kan oppheves, av og til er det enten eller.
En forsoningsprosess i familien ville kreve mer av meg enn av mor og far og søstrene mine. Det var urettferdig. Og dessuten, i sannhetskommisjonene som ble opprettet etter krigene, var det i hvert fall stor grad av enighet om hvem som var offer og hvem som var bøddel. Hvordan forsones når det ikke engang er enighet om dét?

Adaptasjon og fremførelse: Marius Kolbenstvedt. Dramaturgi- og regikonsulenter: Kristina Kjelsberg og Thorkil Evan Nielsen.

 

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring. Prisen kom i stand etter et initiativ fra Foreningen !les i 2005. På kort tid har Ungdommens kritikerpris etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser.

Bokfortellerkonkurranse

Lørdag 25. mars kl. 13.30

Spilles i Hvelvet på Sentralen.