Årets festivalforteller – 2017

Navet i den norske fortellerkunsten
Heidi Dahlsveen

I fjor var det 20 år siden Heidi Dahlsveen begynte som forteller. På disse årene er hun blitt en sentral skikkelse i den norske fortellerkunsten. I tillegg til sitt kunstneriske virke har hun som leder for høyskolens fortellerutdanning vært en formende kraft for mange fortellere.

Heidi er en fortellerkunstner som ikke hviler, men som stadig utforsker det sceniske uttrykket og kroppens plass i rommet. Samtidig tar hun med seg røttene, urmytene, eventyrene – alt det som ligger gjemt i kulturens ryggmarg – inn i utforskningen og inn i et moderne formspråk. Hun er en virtuos forteller som etter flere år med eksperimentering og tøying av grenser har opparbeidet seg en egen fingerspitzgefühl. Det er en fryd å oppleve hvordan hun spiller på virkemidlene – og på publikum – og hvordan hun i øyeblikket kan dikte videre på fortellinger eller plutselig endre retning.

 

23.27 er både et imponerende og lovende prosjekt. Det er noe symbolsk ved det at en etablert kunstner går inn i et samarbeid med en ung musiker og en ung komponist i et av de viktigste verkene i karrieren hennes – også på et personlig plan. Dette vitner om en trygghet på seg selv som kunstner og en nysgjerrighet for møter med nye samarbeidspartnere.

Heidi er en bauta i fortellermiljøet.

Som utøver spiller hun på et stort register, utfordrer seg selv hele tiden, og hun har en god evne til å gi den enkelte lytteren noe – man føler seg sett som publikum. – Anne Kristin Aasmundtveit, styremedlem i Fortellerfestivalen

Hør Heidi Dahlsveen fortelle om seg selv, fortellerkunsten, sorg, Balder og møtet med et akkordeon. (Med Andreas Angell på akkordeon)

Foto og sminke Eva Iren Dahlsveen


Heidi Dahlsveen er årets festivalfortreller.