Definer din egen fortelling

Vi blir daglig møtt med fortellinger om kvinner som ofre. Ofre for religiøs fanatisme, religiøse normer, vold, overgrep og kjønnslemlestelse. I sjablongmedia møter vi fortellinger som bekrefter forestillingene av kvinner som ofre, horer eller flinke, ærbare piker og religiøse miljøer og islam som en undertrykkende satan. Polariseringen er monumental. Særlig i kombinasjonen innvandring og norsk kultur.


«Fremtiden for islam er en kvinne». Dette var tittelen til presentasjonen Nordens første kvinnelige imam og feminist, Sherin Khankan holdt på søndag. Søndagens forestilling «Madonna / Bitch / Imam» gav oss tre ulike fortellinger om hva som skjer om du ikke venter på å bli gitt makten, men tar makten. Takk til Mimesis Heidi Dahlsveen og Mehda Zolfaqari og deres historier om den norrøne disen Frøya og om Maria, Jesu mor.

 

Å dvele med offerrollen setter offeret og muligheten for endring i en passiv situasjon. Jeg anerkjenner viktigheten av å lytte til ofrenes smerte og historie. Men jeg vil ha andre historier også. Historien som den til Mariamoskeen og Sherin Khankan. Historien om å blåse i å vente på tur og bli reddet. De har simpelthen ikke spurt om lov eller argumentert med sine meningsmotstandere. De har bare gjort det, – slik menn alltid har gjort det – tatt makten, gjort det de har lyst til, og definert seg selv og det de selv ønsker å være. Sherin Khankan har sammen med andre kvinner etablert en moske og utropt seg selv til imam. Dermed kan de hjelpe dem som nå er ofre for andre undertrykkende fortolkninger av Koranen og sosiale normer som hindrer kvinner i å leve sine liv slik de ønsker det.

Søndag 26. mars 2017 kjentes som en historisk dag. Vi var rørt, vi som satt i Gymsalen på Sentralen under Fortellerfestivalen. Vi kjente alle makten og gleden over å definere vår egen historie!

27. mars 2017 Kommentar av Mette Kaaby